Kaas ferment / zuursel per stuk
Kaas ferment zuursel per stuk
Er zijn vele bacteriestammen, maar voor de bereiding van kwark, zure room, karnemelk, de verse- en harde kaassoorten is deze ene mengcultuur voldoende.
Kaas ferment zuursel per stuk
Er zijn vele bacteriestammen, maar voor de bereiding van kwark, zure room, karnemelk, de verse- en harde kaassoorten is deze ene mengcultuur voldoende.
Wij hebben maar twee soorten zuurselferment in de handel t.w. één voor yoghurt en één om andere zuivelproducten te bereiden.
Beide zijn mengculturen, dit in tegenstelling tot de vele monoculturen die er voor de particulier in omloop zijn.
Kwalitatief is ons zuurselferment van zeer goede kwaliteit.
Zelf doe ik met uitstekend resultaat zo:
Een goedgereinigde thermoskan vol zetten met heet water, dit om hem voor te verwarmen.
Indien de melk niet steriel is, deze eerst verhitten tot 90°C. en daarna snel afkoelen, b.v. al roerend in een pan koud water.
Kaaszuursel tot 20°C.
1 zakje zuursel ferment moet opgelost worden in 1 liter melk.
Een kopje van de melk afnemen en hierdoor het Ferment goed vermengen.
Het water uit de thermoskan gieten en de fermentoplossing vermengd met de rest van de melk erin doen.
De kan afsluiten i.v.m. de mogelijkheid van besmetting door kwade bacteriën, schimmels of gisten.
Nadat het zuursel rijp is (fris zuur van smaak), koel bewaren. Voor u het gaat gebruiken of er iets aan toevoegt, moet u er eerst een paar eetlepels afnemen voor de volgende zuurselbereiding. Als u de spelregels in acht neemt kunt u bijna onbeperkt doorenten.