Iers mos
Iers mos
Iers mos wordt door brouwers gebruikt voor het uitvlokken van eiwitten.
Iers mos bevordert en versnelt het samenklonteren van de diverse eiwitmoleculen en het trekt andere vaste stoffen aan.
Het wordt meestal een kwartier voor het einde van het kookproces toegevoegd aan de kokende wort.
Er zijn slechts kleine hoeveelheden nodig 1/2 theelepel op 10 liter wort.
Iers mos
Iers mos wordt door brouwers gebruikt voor het uitvlokken van eiwitten.
Iers mos bevordert en versnelt het samenklonteren van de diverse eiwitmoleculen en het trekt andere vaste stoffen aan.
Het wordt meestal een kwartier voor het einde van het kookproces toegevoegd aan de kokende wort.
Er zijn slechts kleine hoeveelheden nodig 1/2 theelepel op 10 liter wort.
Het is in de meeste gevallen niet nodig om een klaringsmiddel te gebruiken, omdat het klaringsvermogen van Iers mos in het wort voldoende is.
Iers mos is geen mos, maar een roodwier, dat op stenen, rotsen en in ondiep wateren in de Atlantische Oceaan en randzeeën voorkomt.
De thallus kan wordt zo'n 10 tot 20 cm hoog.
Het onderste deel is plat en meestal onvertakt, waarna het dichotoom vertakt.
Het heeft vaak een enigszins platte vorm met 'gekroesde' blaadjes. Ze zitten op de ondergrond vast met een hechtschijfje.
Het is een belangrijke plant in de voedingsindustrie omdat er carrageen, een gecompliceerd mengsel van polysacchariden, uit wordt gewonnen